10.01.2008

Інформаційна кампанія, спрямована на дискредитацію Романа Шухевича базується виключно на радянських пропагандистських матеріалах

Командир УПА Герой України Роман Шухевич

За повідомленням. київського кореспондента АЄН Юхима Джуринського, радник голови СБУ, співробітник Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович заявив, що в архіві меморіального комплексу "Яд ва-Шем" немає досьє на командира УПА Романа Шухевича, а наявні там документи не можуть бути підставою для звинувачень проти нього.

"Жодного досьє на Шухевича в архіві "Яд ва-Шем" немає, а отримані від цієї установи копії документів є фрагментами матеріалів, сфабрикованими КДБ СРСР, і не в якому разі не можуть бути підставою для звинувачень проти Шухевича. Інформаційна кампанія, спрямована на його дискредитацію, не має історичних підстав і базується виключно на радянських пропагандистських матеріалах, сфабрикованих радянською спецслужбою свідченнях", - підкреслив В'ятрович.

За його словами, він відвідав Ізраїль в складі урядової делегації 27 лютого - 2 березня 2008 року, в тому числі і для того, щоб ознайомитися з документами про Шухевича в архіві "Яд ва-Шем".

Українська делегація з цього питання зустрілася з керівництвом меморіального комплексу в Єрусалимі 28 лютого. В'ятрович повідомив, що в ході зустрічі представники ізраїльської сторони повідомили, що не готові передати матеріали про Шухевича представникам України, "оскільки вони не зібрані в окремий комплекс і можуть бути розкидані по всьому архіву".

Як передає «Інтерфакс-Україна», радник також повідомив, що директор архівного департаменту "Яд ва-Шем" Хаїм Гертнер підтвердив, що жодного досьє на Шухевича немає, а Томі (Йосеф) Лапід, який повідомляв про існування такого досьє, не є співробітником архіву. (Насправді Томі (Йосеф) Лапід є главою Опікунської ради «Яд ва-Шем»)

Нагадаємо, Лапід 6 грудня 2007 року повідомив, що нібито в архівах "Яд ва-Шем" зберігається добірка документів з німецьких і радянських джерел, котрі нібито вказують на причетність батальйону "Нахтігаль" під керівництвом Шухевича до каральних операцій проти цивільного населення Львова улітку 1941 року.

Під час візиту до Ізраїлю, Ющенко у відповідь на заяви представників "Яд ва-Шем" відповів, що не існує переконливих доказів причетності Шухевича і його сподвижників до каральних акцій у Львові.

Лапіда, в`язень нацистських концтаборів, згодом ізраїльський міністр, віце-прем`єр і лідер великої політичної партії, запитав чи відомо президентові, що Шухевич у перші дні Великої Вітчизняної війни очолив львівський погром, який забрав життя чотирьох тисяч євреїв. "У цьому погромі брав участь батальйон "Нахтігаль", командиром якого був герой України Роман Шухевич. Загони, якими він командував в УПА, вбили за час війни тисячі людей. Ми зобов`язані довести до вашого відома, пане президент, що ось такій людині ви дали звання героя України", - говорив ветеран.

Ющенко відповів, що не існує переконливих доказів причетності Шухевича і його сподвижників до каральних акцій:
"Упевнений, що Ви не знайдете жодного доказу своїм словам. Жоден архів не підтвердить сьогодні жодної акції карального типу, в якій брали б участь бійці УПА або інші подібні організації", - сказав глава української держави. - Розумію, що багато що з пропаганди радянського типу має силу стереотипів, але ми маємо право говорити, що є інша правда".
Раніше Служба безпеки України розсекретила документи, що свідчать про непричетність Організації українських націоналістів до знищення єврейського населення у Львові в 1941 році.

В українсько-єврейських стосунках під час Другої світової війни спостерігається багато співпраці. Починаючи від того, коли члени ОУН рятували євреїв, і закінчуючи переходом останніх в українське підпілля. Зокрема, багато євреїв було серед лікарів УПА.

Головний командир УПА в 1942-1950 роках Роман Шухевич (псевдонім - Тарас Чупринка) очолював УПА з 1943 по 1950 роки. Загинув в бою проти радянських спецслужб 5 березня 1950 року.

12 жовтня 2007 року Президент України Віктор Ющенко присвоїв йому звання Героя України посмертно.

Немає коментарів:

Дописати коментар