11.20.2007

Європа позбавляється гіпнозу «голокосту»

Конституційний суд Іспанії ухвалив, що заперечення так званого «голокосту» не може визнаватися кримінальним злочином і каратися тюремним ув'язненням, оскільки знаходиться в межах свободи слова. Згідно цьому рішенню, в Іспанії всі особи, затримані за заперечення міфу про «голокост», звільняються з-під варти.

Таке рішення суд ухвалив після того, як був створений прецедент і відмінений вердикт про тюремне ув'язнення строком на 5 років, винесений власникові книжкового магазина, в якому продавалися книги націонал-соціалістичного змісту.

Останнім часом Євросоюз пом'якшив свою позицію відносно так званого «заперечення голокосту». Були задоволені численні скарги активістів, що борються за цивільні свободи. При цьому в Євросоюзі закликали розцінювати заперечення міфу про «голокост» як протиправну дію лише в тому випадку, якщо це призводить до «розпалювання ненависті».


Разом з тим відомо, що в таких країнах, як Австрія, Бельгія, Франція, Німеччина, Польща та Румунія у законодавствах передбачені окремі закони, згідно з якими офіційно забороняється заперечувати міф про «голокост».

Багато експертів сходяться на думці, що рішення КС Іспанії — вірне і відповідає реаліям часу. Дослідження міфу про «голокост» не повинне носити печатку табу.  Люди повинні знати правду про те, що відбувалося, а не приймати сліпо на віру узяті зі стелі цифри. Тим більше, що деякі фахівці-історики сходяться на думці, що політику, яку проводили націонал-соціалісти у Німеччині відносно жидів, доречніше називати «вигнанням», а не «тотальним винищуванням».

Окрім того, багато хто ставить цілком логічне питання — чому вбивства жидів названі «голокостом» і заперечення його у низці країн переслідується згідно із законом, але немає відповідних законодавчих актів за заперечення масового винищування, скажімо, білорусів?

Величезні втрати мирного місцевого населення були у Росії, в Україні, в Югославії, у Польщі. Проте все це старанно відсовується у тінь. А на перший план виставляється саме «голокост», який навіть не дозволено нормально вивчати, тому що трохи відступив від нав'язаних пропагандистських штампів — і ти вже «заперечуєш голокост».

Подібна політика подвійних стандартів зараз застосовується і до інших історичних подій. Так, наприклад, влада України виступає із закликом до інших країн визнати Голодомор 1932–1933-х років геноцидом проти українського народу. Тоді як Москва прагне заперечувати факт Голодомору.

Немає коментарів:

Дописати коментар