6.30.2013

У спалюванні сіл під час війни українця звинувачують люди, яким було по три роки

27 червня у Львові заступник голови Української республіканської партії Ростислав Новоженець назвав спробою дискредитувати все українство резонансний матеріал про американського українця Михайла Какорця. Американське видання Associated Press 14 червня опублікувало текст під назвою «Командувач колишнім нацистським підрозділом живе у США», у якому розповіло свою історію про Михайла Каркоця, вихідця з України, а нині громадянина США. Видання безпідставно звинуватило чоловіка у спаленні сіл разом з жінками і дітьми.

У повідомленні АР 94-літнього чоловіка звинувачують у злочинах проти цивільного польського населення в роки Другої світової війни. Зокрема, йдеться про те, що будучи командиром Українського Легіону Самооборони, Каркоць нібито віддав наказ знищити дітей та жінок у селах Підгайці та Хланів на Волині. А пізніше, у 1944 році, як офіцер дивізії СС Галичина брав участь в придушенні Варшавського повстання.

"Акцентують вони на емоційності, хоча самі завуальовано згадують, що не мають прямих доказів вини Каркоця. Вони базують свої висновки на припущеннях, версіях і свідченнях двох волинян, яким у ті часи було по три-чотири роки. Вони навіть вказують, де відбувалися злочини і звинувачують в них українців", - розповів пан Новоженець.

Текст в Associated Press рясніє фотографіями документів, листами начебто учасників Легіону Самооборони, якого очолював Михайло Каркоць. "Один з документ називається СС-файл. Хоча всі історики знають: Український Легіон Самооборони до СС жодного стосунку не мав! Натомість журналісти посилаються на Національний архів у Кракові, Меморіальний музей Голокосту США і якісь німецькі архіви. Сумніваюсь, що там є ця інформація", - констатував пан Новоженець.

Політик додав, що Український Легіон Самооборони ніколи не перебував під підозрою у військових злочинах часів і не входив до СС. А діяльність дивізії "Галичина" впродовж 70 років неодноразово досліджувалась різними комісіями і в підсумку була визнана невинуватою у військових злочинах.

«Поява такої статті інакше як провокацією назвати не можна, – розповів Новоженець. –Адже вона з’явилася за тиждень до голосування 20 червня у польському Сенаті заяви щодо засудження Волинських подій 1943 року. Цю статтю одразу ж підхопили росіяни. Вони ніби чекали на неї. Потім її розповсюдили російськомовні видання в Україні. Всі вони робили акцент на «українському нацисті». Але вся інформація є неправдивою. Українців намагаються дискредитувати у світі. У 2004 році Михайло Каркоць відвідав Острозький університет (Рівненська область). Там його нагородили Почесною грамотою за відданість і зусилля спрямовані на збереження і захист української нації, культури та історії. Уся правда про його життя подана в книзі його ж спогадів «Від Вороніжа до Українського Легіону Самооборони».

За словами Ростислава Новоженця, дана справа дуже нагадує спробу зачислити до рядів фашистів нині уже покійного Івана Дем’янюка. Протягом останніх кількох тижнів Новоженцю вдалося сконтактуватись із сином Каркоця Андрієм. Через електронне листування останній висловив надію, що наше МЗС висловить офіційну скаргу за наклеп на американського громадянина українського походження.

Немає коментарів:

Дописати коментар